Τα διαγράμματα και οι πίνακες που, κατά καιρούς, παρουσιάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, συχνά έχουν γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής αλλά και απολαυστικής σάτιρας στα κοινωνικά δίκτυα καθώς δοκιμάζουν και την κοινή λογική.
Ο σταθμός έχει αλλοιώσει αρκετές φορές τη γραφική απεικόνιση ή έχει τροποποιήσει τα δεδομένα που συγκρίνει, ώστε το συμπέρασμα να χωρά στο πολιτικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν τα διαγράμματα, για παράδειγμα της ανάπτυξης, είχαν παρουσιαστεί ανάποδα ώστε η αύξηση της ανάπτυξης να φαίνεται ως ύφεση !
Από ουραγοί των τεστ βρεθήκαμε στην κορυφή;
Σε περίοδο πανδημίας, φαίνεται ότι τα στατιστικά στοιχεία για τα λιγότερα, συγκριτικά, τεστ στην Ευρώπη υπέστησαν αντίστοιχη “προετοιμασία” ώστε να παρουσιαστεί η αντίθετη εικόνα. Την αποδοκιμασία προκάλεσε και πάλι ένας πίνακας που εμφανίζει την Ελλάδα “πρώτη σε τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα” του Covid-19, στατιστικό που μαρτυρά στην πράξη την αποτυχία της χώρας αλλά ακόμη και έτσι, τα δεδομένα που παρουσιάζονται είναι παραποιημένα:
Στο μεν ουσιαστικό ζήτημα του αριθμού των τεστ η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς βρίσκεται στην προτελευταία θέση με 9,34 τεστ ανά 1.000 κατοίκους και μόνο η Βουλγαρία βρίσκεται σε χειρότερο σημείο.
Η στατιστική κατηγορία που «ανακάλυψε» ο ΣΚΑΙ με την παντελώς άχρηστη πληροφορία των «τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα» δείχνει ακριβώς ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει τα λιγότερα τεστ σε σχέση με τα κρούσματά της και έχει αποτύχει να ακολουθήσει την ενδεδειγμένη διεθνή πρακτική αφού στην έξαρση της επιδημίας έγιναν τεστ μόνο σε συμπτωματικούς και υπήρξε υποκαταγραφή της νόσου.
Ακόμη και έτσι όμως, από τη γραφική απεικόνιση έχουν εξαιρεθεί μια σειρά από χώρες ώστε η Ελλάδα να εμφανιστεί πρώτη. Η κατάταση στην Ε.Ε. έχει ως εξής:
Οι «βολικές» εκδοχές της στατιστικής
Η λογική του μισογεμάτου και μισοάδειου ποτηριού επιστρατεύτηκε αμέτρητες φορές στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης στην Ελλάδα, για να δικαιολογήσει τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε ότι συγκρίνεται διαρκώς η εξάπλωση του κοροναϊού με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης ενώ είναι γνωστό ότι η Ελλάδα ανήκει – από άποψη βιομηχανίας, ανάπτυξης, ανθρώπινης διασύνδεσης- στο μοτίβο των χωρών της Αν. Ευρώπης όπου παρουσιάζει μια από τις χειρότερες επιδόσεις.
Μάλιστα, η πραγματικότητα δείχνει ότι ακόμη και στο δείκτη αντίδρασης κάθε κυβέρνησης, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο και οι χώρες που τα ΜΜΕ προβάλουν ως “κακό παράδειγμα” (Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία κλπ) έχουν καλύτερο δείκτη αντίδρασης από την Ελλάδα. Ακόμη και η Αλβανία…
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα “στατιστικά” που παρουσιάζονται εξωραϊσμένα και με παρα-επιστημονικά στοιχεία στα δελτία ειδήσεων, αναπαράγονται από το Υπουργείο Υγείας ως ειδήσεις ενώ σε μια φυσιολογική χώρα, τα δεδομένα που παρουσιάζει η κυβέρνηση αποτελούν την πηγή της είδησης.
Ας δούμε όμως μια ανθολογία από πίνακες και διαγράμματα που έχει κατά καιρούς παρουσιάσει ο εν λόγω σταθμός.
Του Θοδωρή Καραγιαννίδη, tvxs.gr